top of page

Jeolojik ve Jeoteknik Zemin Etüdü ve Sondaj

ZEMİN ETÜDÜ NEDİR? NASIL YAPILIR? 

Zemin etüdü projeleri çıkan yeni yasayla zorunlu hale gelmiştir. Herhangi bir arazide üzerine yapılacak (bina, tesis, depo vs..) belediye onaylı, bir bakanlığa yada başka bir kuruma bağlı, arazinin belli araştırmalar, deneyler, testler sonucu, arazi hakkında detaylı bilgi vermek , araziyi projelendirmek ve yorumlamayı kapsamaktadır. Zemin etüdü, yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, hangi tür jeolojik yapıdan müteşekkil olduklarını, derinliklerini, kalınlıklarını, yoğunluklarını, elektrik özdirençlerini, sismik hızlarını, ivmesini, yeraltı suyu derinliğini ve bu tabakaların diğer dinamik parametrelerini, deprem karşısında gösterecekleri davranışları, tespit etmek amacıyla yapılan etütlere zemin etütleri denir.


Toplamda bakacak olursanız, zemin tabakaları, bunların bileşenleri (yani granülometrik olarak incelendiğinde sınıfı) ve kalınlığı, yeraltı su seviyesi, zeminin sıvılaşma potansiyeli, statik ve dinamik (deprem durumu gibi) durumlarda yapı temeline gelebilecek tüm zemin etkilerinin ve dayanma yapılarının maruz kalacağı yüklerin öngörülmesini ve buna göre projelendirilmesini sağlayan çalışmalardır. Aynı zamanda, henüz yapı imalatı yapılmamış yerin komşuluğundaki mevcut yapıların, yeni yapının imali aşamalarında ve imalinden sonra maruz kalacağı etkilerin tayini için yine zemin etüdleri yürütülmesi elzemdir. İnşaat temellerinin yapılma aşamasın ilk olarak yapılması gereken zemin etüdünün yapılmasıdır.
 

Adana Zemin Etüdü
Adana Zemin Etüdü

Gerekli bir uygulama olan zemin etüdü çalışmaları temelin sağlamlı ve ilerleyen zamanlarda sorunla karşılaşılmaması adına oldukça önemlidir. Bu konuda yapılan çalışmalar zeminin yapısının tam olarak anlaşılması ve zemin etkileri tam olarak bilmek açısından oldukça önemlidir. Bunun yanında temelin boyutlandırılması ve inşaatın yapımı anında bazı sorunların çözülmesi yine zemin etüdü sayesinde gerçekleştirilir. Zemin etüdü yapıldığında genellikle zemin tabakasının cinsi ve yapısı, zeminin taşıma gücünün ve kapasitesinin ne kadar olduğu, zemin yapısında ki tabakalaşmanın hangi aşamada olduğu, zemin içerisinde bulunan yer altı sularının hangi boyutta toprakta yer aldığı, su seviyesinin konumu ve yer altı sularının hangi kimyasalları içerdiği gibi bilgiler edinilir. Bu tür oluşumların göz önünde bulundurularak inşaat başlanması ve zeminin her özelliğinin bilinmesi sağlıklı bir yapının ortaya çıkmasına neden olur.

 

Zemin etüdü uygulanacak projenin cinsine ve zemin yapısına göre değişen birçok farklı teknikle yapılabilir. Zemin etüdü, saha araştırmaları, laboratuvar testleri, zemin sondajları, jeolojik-jeoteknik ve jeofizik araştırmalar gibi farklı uygulamaları içinde barındırır.

 

Zemin etüt ve jeolojik araştırmalar konusunda Adana`da faaliyet gösteren firmamız ile her türlü jeolojik ve jeoteknik zemin etüt hizmeti, bilgi ve talepleriniz için iletişime geçebilirsiniz.

Zemin etüdü jeoloji
Zemşn etüdü jeoloji sondaj
bottom of page