top of page

inklinometre Ölçümleri

APAK GEO deneyimli personeli ile inklinometre okumaları konusunda projelerinizde tutarlı ölçümler yaparak sizlere destek sağlamaktadır. 

İnklinometre deneyi nedir? Ne amaçla Kullanılır? :

Inklinometre deneyi bina, istinat duvarı, baraj vb. mühendislik yapılarının inşası sırasında ve sonrasında, heyelan riski bulunan alanlarda, eğimin fazla olduğu yumuşak zeminli ortamlarda, oluşabilecek deformasyonların ve şev hareketlerinin gözlemlenmesini, tespitini ve geç kalınmadan önlem alınmasını sağlayan bir yöntemdir.

Inklinometre deneyi aynı şekilde bir inceleme alanında inşası düşünülen yapının inşaatına başlamadan önce zeminin kayma durumunu ve şev stabilitesini öğrenmek amacı ile de uygulanabilir. Bu yöntem ile ölçü alınan ortamda yatayda meydana gelen deformasyon ve yer değişimleri tespit edilebilmektedir.

20170507_144355.jpg
IMG_4279.JPG
İnklinometre Deneyinin Yapılışı

I - İnklinometre cihazı;

İnklinometrc aleti algılayıcı (prob), kayıt cihazı ve banlar arasındaki bağlantıyı sağlayan kablodan oluşur. Gövdesi, paslanmaz çelikten, yapılmış olan algılayıcıların 2 değişik, tipi bulunmaktadır. Yanal yöndeki hareketlerin izlenmesinde kullanılan düşey inklinometre algılayıcıları tekerleklerin bulunduğu düzlemde diğeri ise bu eksene 90* dik durumda bulunan iki adet eksene sahiptir. Bu sayede boruda hem kuzey – güney hem de doğu – batı yönlerindeki sapmalar hesaplanabilir.

inklinometre.PNG
20170421_105159.jpg

inklinometre deneyi ile ilgili hertürlü bilgi ve deney talepleriniz için fırmamızla iletişime geçebilirsiniz.

II - inklinometre deneyinin yapılması:

Yanal veya düşey yöndeki defarmasyonlann ölçülebilmesi için ilk olarak, hareketin beklendiği yerlere sondaj kuyularının açılması gerekir. Açılan kuyuların deformasyona uğramasını ve inklinometre borularının kendi eksenleri etrafında hareket etmesini engellemek için, bentonit çamur veya bentonit-çimento karışımı ile doldurulması gerekir.

Açılmış sondaj kuyularına, inklinometre borularının yerleştirilmesi sırasında, boruların iç yüzeylerinde bulunan ve birbirleriyle 90* açı yapan oluk çiftlerinden birisi A+, A- oluk çifti, diğeri ise B+, B- oluk çifti olarak kabul edilir. Algılayıcının daha kolay hareket etmesini ve yanal veya düşey yöndeki deformasyonlann daha yüksek, bir hassasiyet ve doğrulukta ölçülmesini, sağlayan oluklardan A+, A-oluk çifti, A+ oluğu muhtemel hareketin referans yönü olacak şekilde, beklenilen hareket yönü ile aynı doğrultuya getirilir. Bu kurala uygun olarak yerleştirilen 3 m boyundaki, inklinometre boruları birbirlerine özel bağlantılarla eklenerek, kuyu içine kuyunun derinliği kadar boru indirilir.

İnklinometre borularının yerleştirilmesi tamamlandığında kuyu inklinometre ölçümlerine hazır hale gelmiştir. Birinci grup ölçümlerin alınabilmesi için algılayıcının en üst tekerleği referans yönüne (A+ oluğuna) getirilmeli ve kayıt cihazı ile bağlantısı sağlanarak kuyu tabanına kadar yavaş ve dikkatli bir şekilde indirilmelidir. Ölçümlerin hatasız alınabilmesi için algılayıcının kuyu. Tabanına temas etmesi gerekir. Kuyu tabanına indirilen algılayıcı, daha önceden karar verilen ve kayıt, cihazına, kaydedilen okuma aralığı kadar kablo ile yukarı çekilir ve kıskaç yardımıyla sabitlenir. Okuma aralıkları, ölçümlerin daha hassas yapılabilmesi için genellikle algılayıcının uzunluğu kadar alınır (500 mm.).

Kayıt cihazının ekranında, görülen ölçüm değerleri alete kaydedilir. Bu işlem kuyu başına kadar 0.5 m aralıklarla devam ettirilir ve A+, B+ ölçümleri kaydedilir. İnklinometre borularının düzensizliğinden veya aletin sürüklenmesinden dolayı oluşabilecek hatalı ölçümlerin giderilmesi veya. en aza indirilebilmesi ve her derinlik için alınan ölçümlerin doğruluğunun kontrol edilebilmesi için, algılayıcı, yüzeye çıktığında. 1.80* çevrilerek tekrar1 koyu tabanına indirilir ve ilk grup ölçümlerin alınması sırasında yapılan, işlemler tekrarlanarak A-, B- ölçümleri kayıt cihazına, yüklenir.

IMG_6552.JPG
IMG_6561.JPG
IMG_6553.JPG
IMG_6571.JPG

inklinometre deneyi ile ilgili hertürlü bilgi ve deney talepleriniz için fırmamızla iletişime geçebilirsiniz.

bottom of page