top of page

Solar Enerji Nedir?

Güneşin yaydığı ve dünyamıza da ulaşan enerji, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir, güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır.

 

Fotovoltaik etki sonucu açığa çıkan foto elektronların ölçülebilir kinetik enerjileri vardır, Bu enerji, elektrik enerjisine dönüştürülerek kullanılmaktadır.

 

Fotovoltaik hücrenin temel elektriksel özellikleri AKIM ve VOLTAJ dır. N ve P tip silikon prensipte birer diyod tur(yarı iletkendir). Her ikisinin de elektriksel özellikleri aynıdır. Temelde I-V eğrisi 3 önemli noktada tanımlanır. Wp olarak belitilen, MPP Güneş hücrelerinin çalıştığı maksimum güç değeridir. Kısa akım Isc, Açık devre voltajı ise Voc olarak tanımlanır. Foton = Işık enerji birimidir. Elektromanyetik dalganın toplam enerjisini oluşturan, enerji paketciklerinden her biri için kullanılan isimdir ve elektromanyetik ışınım taşıyıcısıdır.

Solar Enerji adana

Foton = Işık enerji birimidir. Elektromanyetik dalganın toplam enerjisini oluşturan, enerji paketciklerinden her biri için kullanılan isimdir ve elektromanyetik ışınım taşıyıcısıdır.

 

Güneş hücrelerine çarpan fotonların kopardığı negatif yüklü elektronların hareketiyle p ve n tip slikon bölgesi arasında ve alt ve üst iletkenleri yardımı ile bir tür elektrik devresi sağlanmakta ve doğru akım (DC) elektrik elde edilmektedir.

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNİN TARİHÇESİ?

 

Fotovoltaik etkiyi ilk keşfeden 1839 yılında, 19 yaşındaki Fransız fizikçi Edmund Bacquerel ’dir, 1883 yılında ise, Amerikalı Charles Fritts, selenium maddesini altın ile kaplayarak % 1 verimli ilk güneş enerjisi hücresini imal etti, bu icad daha sonraki yıllarda kameralarda ışık sensörü olarak kullanıldı. Albert Einstein ise, ışığın doğası ve fotoelektrik etkinin çalıştığı mekanizma teoremleri ile bu çalışmaları ilerleterek, 1905 yılında Nobel ödülüne layık görüldü. Bu dönemde yüksek maliyetleri ve düşük verimlilikleri yüzünden pek kullanılmayan fotovoltaik hücreler, daha sonra BELL laboratuarlarının 1930’lu yıllarda Russel Ohl tarafından US2402662 numaralı ‘ışığa duyarlı alet’ adı altında patent başvurusunun ardından piyasaya girdi.

solar enerji adana
solar enerji adana
Darly Chapin, Calvin Fuller, Gerald Pearson, bu üç bilim adamının amacları saece Bell telefon sistemindeki problemleri çözmekti ve bunun için çalışıyorlardı. Klasik çinko-karbon ve kurşun asit piller sıcak iklimlerde çabucak bozuluyorlar ve iletişim sisteminin kopmasına sebep oluyorlardı, Onlardan alternatif güç kaynakları ve kendi kendine yeten sistemler bulmaları istendi ve 1952 yılında sislisyum kristal esaslı ilk güneş gözesi imal edildi.

 

 

 

Solar Enerji İlk Uygulama Alanları

Silisyum esaslı hücrelerden elektrik üretiminin ilk uygulaması 1958 yılında Amerikan Vanguard uydusunda yapılmıştır. Uydunun kanatlarına bağlanan panellerden elde edilen elektrik enerjisi uydunun haberleşme, kontrol ve kumanda sistemlerinin enerjisinin sağlanmasında kullanıldı.

Bu gün için güneş pillerinde (PV) en çok kullanılan madde, entegre devreler ve transistörlerin içinde de kullanılan saf silisyumdur. Silisyumu elde etmek için ham madde olarak kullanılan Kuartz, oksijenden sonraki, yeryüzünde bulunan ikinci en çok elementtir (SiO2).
solar enerji
solar enerji
GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN MADDELER

 

BİRİNCİ NESİL AYGITLAR

-Tek kristal veya multi kristal sislisyum pul (wafer) teknolojisi.

İKİNCİ NESİL AYGITLAR

-Amorf silisyum(A-Si)

-Multikristal silisyum ince film (MC-Si) -Cadmium Telleride (CDTe)

-Copper Indium Gallium di Selenide (CIGS) alaşım

ÜÇÜNCÜ NESİL AYGITLAR(henüz çoğu fikir aşamasında)

-Nanokristal tabanlı güneş hücreleri

-Photo electro chemikal (PEC) hücreler -Graetzel hücreleri

-Polimer tabamlı hücreler

-Boya ile duyarlı hale getirilmişhücreler. (Dye sensitized solar cell (DSSC)

BİRİNCİ NESİL AYGITLAR

- Tek kristalveya Multi kristal (Poli Crystal) sislisyum pul (wafer) teknolojisi.

 

solar enerji
solar enerji adana
İKİNCİ NESİL AYGITLAR

-Multikristal silisyum ince film) (Poli Crystal Thin Film) (MC-Si)

*Standart hücre boyutları yoktur. Doğrudan panel olarak üretilmektedirler.

*Görüntü geçirgen özellikte imal edilebilirler

*Bina dış yüzeyine uygulanabilmektedirler,

*Double glazed (Çift Cam) teknolojisi ile pencere uygulamaları yapılmaktadır.

*Verimlilikleri % 5-11 arasındadır. *Fiyatları daha uygundur.

*Bulutlu ve kapalı havalarda da enerji üretimleri devam eder.

*Gölgelemelere karşı duyarlılıkları daha zayıftır.

*Aşırı sıcaklara karşı dayanımları daha yüksektir.

*Daha üstün teknoloji ürünüdürler.

*Üretim maliyetleri de daha düşüktür.

 

Kaynak:

Solar-Renewable Power Systems

 

 

Detaylı bilgi ve talepleriniz için bizimle iletişime geçin. 

solar enerji
solar enerji
bottom of page